Arkiv

I hjärtat av Ottsjö hittar du Ottsjö Wärdshus.

Foto: Therese Nordfeldt


Här välkomnas gästerna året runt av Ottsjöborna Jack och Anna Ottendahl, för boende, frukost, träning, konferens och middagar.

Foto: Therese Nordfeldt

Restaurangen som öppnades i februari 2024 har snabbt blivit den naturliga samlingsplatsen för både bybor, stugägare, konferensgäster och veckogäster. Med panoramautsikten direkt utanför fönstret bjuds du på mat lagad av genuina råvaror efter säsong, och om du har tur har Jack haft jakt- och fiskelycka så att det finns både hjort, älg och fjällfisk att välja bland.
På fredagarna dukas även den uppskattade pizzabuffén upp, där toppingen inte riktigt är som på andra pizzor.

Foto: Therese Nordfeldt

Som gäst bor du inne på Wärdshuset eller i de omgivande lägenheterna, och här bokas med fördel allt från träningshelger, konferenser, svensexor, och retreats till vandringshelger, skidsemestrar och bröllop.

Till Wärdshuset hör även Platåkåtan som finns att hyra på fjället, samt två fäbodvallar som kan hyras som off-gridboende om du vill komma extra nära naturen.

Ottsjö Wärdshus Öppettider och bokning

Konstutställning

Årefjällsloppet 2021

Foto: Jan Alexandersson

Årefjällsloppet 2021 genomfördes under tuffa väderförhållanden, och ingick återigen i Visma Ski Classics tillsammans med långloppsklassikerna Marcialonga och Vasaloppet m fl. Längst av dem alla är Årefjällsloppet med sina 100 km. Start och mål i Vålådalen.

För motionsåkarna blev det, p g a Covid19-pandemin, även i år Öppet Fjäll, med egen tidtagning. Åkarna kunde välja mellan 45 km och 25 km, med start i Edsåsdalen respektive Trillevallen, målgång för båda distanserna i Vålådalen.

Konstfrämjandet på Ottsjöns is, april 2021

Foto: Jan Alexandersson
Foto: Jan Alexandersson
Foto: Jan Alexandersson

Söndag 11 april presenterade Konstfrämjandet sitt projekt ”Det naturliga kontraktet” på Ottsjöns is.

Under fyra olika veckor har en naturvetare och en konstnär vistats i ett vindskydd de själva byggt, på en plats de själva valt. Under vistelserna samlade deltagarna in tankar, objekt och förlopp för att belysa olika aspekter av nyttjande av naturen. Dessa kunskaper har samlats i ett arkiv, som bjuder in till vidare diskussioner.

Konstfrämjandet

I Ottsjö finns flera konsthantverkare

Birgit visar lite av sitt arbete med tovning och broderi på ottsjödagarna i början av augusti 2018.
Helene visar nålbindning i bystugan på Ottsjödagarna august 2018.

Lördagen en arbetsdag i Ottsjö

Gruppen Spår och Leder i Ottsjö.

Två olika arbetslag var i farten i lördags i Ottsjö. Det var gruppen ”Spår och leder” som i samarbete med SÅF jobbade med skidspåret ”femman”. Det är vinterleden som i vinter kommer att kunna kallas ”sjuan” eftersom gruppen nu förlängt den med en del av led 163. Gruppen har röjt sly och gräs och justerat trummor så att leden ska funka.

Järnskyltarna är på plats längs byvägen, men texterna och bilderna kommer först i vår. Det kan vara tufft att få ner jordskruvarna i marken, men med lite list så..

Många av er känner till att vi är några som jobbat med att uppdatera Byvandringen, led 261, som är en natur- och kulturled genom byn. Den är cirka 3 km lång och berättar om byns natur och historia. Ni som har gått leden på sistone har kanske lagt märke till att flera av de tidigare skyltarna har trillat omkull eller att man inte kan läsa texten på dem längre. SÅF, Södra Årefjällen, sökte förra året bygdemedel för att ställa leden i ordning med nya skyltar och delvis nya texter. Nu i lördags kom ungefär åtta järnskyltar på plats längs byvägen. I helgen kommer vi att dra ner ytterligare ett antal jordskruvar i marken som ska bli fundament för träskyltar med texter och bilder. Bilder och texterna kommer dock inte vara på plats förrän till våren. SÅF gör arbetet i samarbete med Ottsjö byalag.

Första snön för 2019 på toppen av Anaris.

Foto: Marcella Simms

Ottsjö Fjällflygläger 60-årsjubilerade

Foto: Karin Hellmark

Det traditionella lägret för segelflygare arrangerades 2022 i Ottsjö för 60:de gången!

Under vecka 11 och 12 kunde vi se flygplanen susa omkring högt ovan fjälltopparna. Eftersom en start- och landningsbana kan plogas upp på Ottsjöns is direkt under fjället, är Ottsjö den perfekta platsen för segelflyg.

Ottfjället och vindförhållandena här skapar ofta den speciella ”vågen” som ger möjlighet till riktigt höga höjder. Nordiskt höjdrekord på 10 100 meter sattes 1986, av Per Fornander från Östersund, och står sig ännu.Läs mer

Ottsjö Fjällflygläger

Foto: Karin Hellmark

Den som saknar suset av lätta vingar över byn har helt rätt. Vecka 11-12 brukar Ottsjö Fjällflygläger pågå som bäst med de långa, långa smala släpen på vägen, den plogade landningsbanan på isen och segelflygplanen som gång på gång dras upp över Ottfjället av ett litet motorplan. I år, 2021 skulle 60-årsjubileum ha hållits men pandemin satte stopp. Endast en gång tidigare har lägret ställts in sedan 1961. Välkomna tillbaka nästa år!

Besök hos Wild Spirits kennel

Testade att vara med på en guidad tur hos Wild Spirit och deras slädhundar. Spännande och informativt.

”Hitta ut” avslutat för i år

Hitta ut i Ottsjö. Orientera med karta som du får utan kostnad, till exempel i ICA Ottsjöbua. Foto: Marcella Simms

Orientera när du vill, och i din egen takt genom Hitta ut blev succé 2020. I Ottsjö och i flera andra byar i kommunen genomfördes Hitta ut. Det gällde att plocka kontroller och därefter registrera koden på Hitta ut:s hemsida, och därigenom delta i utlottningar. Aktiviteten har varit riksomfattande, och är nu avslutad för i år. En ny omgång planeras inför nästa år. 

Lupinerna sprider sig i Ottsjö

Naturvårdsverket rekommenderar att man ska ta bort blomsterlupinerna eftersom de tränger ut de fjällväxter som vi vill värna om. Nu tar Återvinningscentralen i Järpen emot de lupiner man slagit ner/dragit upp. De ska då vara förpackade i genomskinliga, väl slutna sopsäckar så att de inte sprider sig.

Så här skriver Naturvårdsverket:

”Blomsterlupinen utgör ett hot mot biologisk mångfald då den konkurrerar ut växter i de miljöer som den trivs i, som till exempel vägkanter och järnvägsbankar. På sikt kan blomsterlupin påverka vegetationen där den etablerat sig på grund av sin förmåga att binda kväve och därmed gödsla marken. I de naturligt magra jordarna som den vanligen växer i kan tillskottet av kväve exempelvis göra att ängsblommor ersätts av mer kväveälskande växter.

Blomsterlupinen hotar även andra växter genom att de lockar till sig pollinerare, som hellre besöker blomsterlupin än inhemska blommor.

Dessutom innehåller blomsterlupin alkaloider, som kan vara giftiga för får och nötkreatur. Den kan även vara allergiframkallande för människor.

Hindra spridning av blomsterlupinen i svensk natur

Bidra gärna till att bekämpa blomsterlupinen genom att slå den innan den sätter frö, slå gärna flera gånger på en växtsäsong. Vid en mindre förekomst kan du ta bort hela växten genom att gräva eller dra upp den. Växtmaterialet bör tas bort så att växtplatsen inte blir för näringsrikÅterkom till samma område senare under växtsäsongen och även följande år för att ta bort växterna som har grott från fröna i marken.

Årefjällsloppet 2020 blev öppet spår

Foto: Jan Alexandersson
Foto: Jan Alexandersson

Covid 19 tvingade arrangörerna av Årefjällsloppet 14 mars 2020 att planera om. Man erbjöd alla att åka öppet spår, utan masstart, utan tidtagning, och utan arrangemang vid målgång i Edsåsdalen.

Många glada åkare passade på köra den perfekt preparerade banan, och hade gott om tid att äta och dricka vid vätskekontrollen i Ottsjö.

Insektsfälla på plats i Ottsjö

På myren mitt emot den lilla stigen som leder till Hustjärn står nu en Malaisefälla. Det är en del av världens största insektsprojekt med fler än 100 medborgarforskare i Sverige som ideellt tar hand om fällorna och tömmer behållarna en gång i veckan.

Projektet går ut på att utveckla en effektiv miljöövervakningsmetod för insekter och dess mångfald.

Projektet leds av Naturhistoriska Riksmuseet och kommer att pågå till att börja med till i höst. Mer info finns här

Orientering

Foto: Claes Hedlund

Naturpasset 2019

Naturpasset är nu avslutat för i år!

Som en uppskattad motionsaktivitet har Spår o Leder i Ottsjö tillsammans med Åre OK under sommarperioden erbjudit Naturpasset i Ottsjö.

20 permanenta orienteringskontroller har varit utplacerade i terrängen och de som varit flitiga i sökandet har deltagit i utlottning av uppmuntringspriser. Ottsjöborna Lasse Skoglund och Cecilia Fochsen GRATULERAS då dom tillhör vinnarna! 

Adventsfika på Ottsjöbua

Tack till mästerbagarna Birgit, Melanie och Lena (ej på bilden) för överdådigt adventsfika! Foto: Jan Alexandersson

Ottsjö Bua har i 55 år bjudit kunderna på hembakt fika i adventstid. I år 2019 omvandlades lagret till ett välbesökt café dagen före 1:a advent.

En mycket uppskattad tradition!

Ottsjödagarna 2019

Melanie bakar tunnbröd till Ottsjödagarna 2019.
Birgit Göransson Ottsjödagarna 2019. Foto: Marcella Simms
Kontrollen i Ottsjö Fjällmaraton 2019
Karin fotar Fjällmaraton 2019.

Guidad vandring norra leden Ottfjället

Norra leden 2019 – Femårsjubileum. 15 vandrare tar sig upp på Östertoppen. Se bildgalleri här

Ottsjödagarna 27 juli – 3 augusti 2019

Fredagen och lördagen den 2 och 3 augusti är det öppet i Bystugan med fika och mat kl.10.00 – 16.00 med loppis med Ängel i rummet.

Fredagen den 2 augusti:

Naturum Vålådalen är på plats. Vem är du? Gör Naturums enkla personlighetstest och få reda på vilken typ av naturbesökare du är! Gå frågestigen.

Birgit berättar om bygden och visar en del av det hon stickat eller tovat genom åren. Foto: Marcella Simms

Kl. 11.00 – 14.00 Birgit visar sitt hantverk i Gammelstugan.

Kl 12.00 – 14.00 Tobias från MORAkniv visar hur man slipar knivar och har tändståls-skola.

kl 13.00 – 15.00 Ridning för barn på islandshäst.

Lördagen den 3 augusti: Fjällmaraton går genom byn. Kom och heja!

Naturums Vålådalens frågestig.

Kl 12.00 Fjällbete. Jörgen Andersson informerar om sin verksamhet Fjällbete vid Bystugan.

Kl. 14.00 – 15.00 Ruben leder en liten promenad och berättar om ätliga och andra nyttiga växter (promenaden är flyttad från fredagen till lördagen)

Ridning på islandshäst för barnen. Foto: Marcella Simms

Kl. 19.00 Lördag 3 augusti. Surströmmingsmiddag på kvällen i Bystugan. OBS! Föranmälan i Ottsjöbua.

Hantverkare och försäljare i och utanför Bystugan båda dagarna. Tunnbrödsbakning i bakstugan.

Orientering

Foto: Claes Hedlund

Orientering den 6 juni 2019

Orientering är motion för både hjärna och benmuskler.

113 startande, vilket är deltagarrekord, tog chansen när Åre OK tillsammans med Spår och leder arrangerade en etapp av Fjällfemman i Ottsjö.

Resultat se Åre OK

Läs mer om orientering i Ottsjö

Ottsjö är nu städat

Cirka 40 personer städade Ottsjös vägar, stigar, hagar och vattendrag i lördags. Trots snö och blåst jobbade alla på och fick ihop flera säckar med skräp. Mikael och Charlie fixade förtäring i Bystugan under dagen så att alla kunde få lite värme och en pratstund i skydd undan vinden.

På kvällen åt fler än 45 personer en god middag tillsammans i Bystugan.

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är IMG_0447-1024x683.jpg
Middag i bystugan 4 maj 2019 efter vårstädning

Byalaget tackar alla för uppslutningen och arbetsinsatsen Distanselement

Årefjällsloppet 2019

Foto: Karin Hellmark

Årefjällsloppet – Fjällens vackraste långlopp

Lördagen den 6 april 2019 kördes Årefjällsloppet, banlängderna 55, 30 eller 8 km. Nytt för 2019 är juniorklasser 30 km, och Lilla Årefjällsloppet för barn och ungdomar 0-16 år.

Uppdatering 2 april 2019:

Det sparsamma snötäcket på Ottsjön och på sydsluttningen genom Ottsjö by gjorde att tävlingsledningen valde att ändra bansträckningen för långa banan, 55 km. Med start i Trillevallen, drogs spåret västerut på Grofjällets nordsluttning till Offsjöarna. Därifrån mot sydost genom dalgången mellan Hållfjället och Grofjället, via Ytterstvallen till Trillevallen. En andra gång fick åkarna uppleva utsikten från Grofjället till Lyckans läger, där banan vek av mot målgången i Edsåsdalen.

Ottsjös vätskekontroll flyttades från byn till Storbäcken, utefter årefjällsloppets led, mellan Platån och Offsjöarna. Fin skidtur dit, för alla som kom och hejade.

Årefjällsloppet ingår i Jemtland Ski Tour

Läs mer

Ottsjö Fjällflygläger 2019

Foto: Karin Hellmark

Sedan 1961, för femtioåttonde året, anordnades v 11 och v 12 det traditionella lägret för segelflygare i Ottsjö.

Ottfjället och vindförhållandena skapar ofta den speciella ”vågen” som ger möjlighet till riktigt höga höjder. Nordiskt höjdrekord på 10 100 meter sattes här 1986, av Per Fornander från Östersund.

Att start- och landningsbana kan plogas upp på Ottsjöns is, direkt under fjället, gör Ottsjö till den perfekta platsen för segelflyg.

Läs mer

Månförmörkelse

Bilderna tagna vid Storån, Ottsjö.  Foto: Karin Hellmark.

Karin Hellmark ute tidigt i den kalla morgonen den 21 januari 2019 för att fotografera månförmörkelsen.

Lördagen den 3 november 2018 träffades 34 personer i bystugan för att avnjuta en god middag tillsammans. Vi fick inte bara god mat och dryck utan också möjlighet att prova ostar. Vi fick tillfälle att testa och jämföra svenska ostar av samma typ som franska originalet. Det var både gott och intressant. Många blev förvånade över att de svenska ostarna stod sig bra i jämförelsen.